Als je het allemaal al weet, waarom doe je het dan niet, André?

Een jaar of wat geleden was ik op een punt dat ik dacht dat ik toch alles al wist en echt 100% rendement uit mijn muzieklespraktijk haalde. Totdat ik na een jaar eens echt kritisch ging kijken naar wat ik verdiende en schrok.

Op de vraag: 'Wat ga je daaraan doen, André ', had ik geen antwoord. Mijn enige reactie was er maar boven gaan staan en tegen mezelf zeggen dat ik toch vrij was als zelfstandig ondernemer te doen wat ik wilde doen.

Diep in mijn achterhoofd wist ik natuurlijk dat dat grote onzin was. Ik had een grote blinde vlek, waardoor ik werknemer in mijn eigen onderneming was geworden. 40 leerlingen, stuk aan het einde van de week en onder de streep een schijntje overhouden van wat zij in het reguliere onderwijs verdienen. Als ik dan een coachingstraject of een goed boek over business tegenkwam zei ik tegen mezelf dat ik dat allemaal al lang wist. Ik dacht dat Zelf-standig ook betekende dat ik het allemaal zelf moest weten en uitzoeken. Totdat ik ook daar mezelf de kritische vraag durfde te stellen: "Als je het allemaal al weet, waarom doe je het dan niet?"

Dat was de beste vraag die ik ooit aan mezelf heb gesteld. Het haalde me uit mijn comfortzone. Ik ging echt studeren, investeerde eindelijk tijd en geld in mijn eigen ontwikkeling.

Het betaalde zich allemaal al snel dubbel en dwars terug. Ik gaf van daaruit alleen nog les aan leerlingen met wie ik een match had en wimpelde langzaam maar zeker de rest af. Ik ging ook steeds meer slim werken met lessenformats die voor mij het gewenste rendement en resultaat opleverden, namelijk veel waarde toevoegen en daardoor een goede boterham verdienen. Ik ging veel meer vragen voor mijn lessen en daardoor ook veel meer verdienen.

Dat bracht mij niet alleen zakelijk succes, maar ook privé. Ik ging minder werken in plaats van meer, had meer tijd voor family en vrienden. Eind vorig jaar, heb ik mijn lespraktijk na 10 jaar gesloten en ben per 1 juni mijn nieuwe lespraktijk gestart. Daarin heb ik alles wat ik heb geleerd en bestudeerd toegepast. In de eerste maand heb ik al zo'n beetje de helft verdiend van wat ik in eerdere jaren als verzamelinkomen voor een heel jaar had!

Misschien geldt dit verhaal ook voor jou. Heb je je ook te sappel gewerkt dit lesjaar en houd je maar een appel en een ei over. Dan wordt het tijd ook eens kritisch naar jezelf te kijken. 'Ben je werknemer in je eigen onderneming of langzamerhand geworden?' Haal je wel het maximale resultaat aan voldoening en ook omzet uit je lespraktijk?'

Of misschien ben je wel net als ik ben geweest en zeg je: 'Ik weet het allemaal al" Als dat zo is, vraag jezelf dan ook eens af: "Als je het al weet, waarom verdien je dan niet meer?" Waarom werk je dan nog steeds zo hard, voor een schijntje?"

Wanneer ook jij er achter komt dat er nu echt iets moet veranderen, ga dan niet meteen op zoek naar een baan in het regulier muziekonderwijs. Dat kan altijd nog. Mijn tip zou zijn, surf naar www.musicteacheracademy.nl en vraag een gratis en geheel vrijblijvend gesprek aan. We bekijken dan samen waar je nu staat, waar je naar toe wilt en wat je daarvoor moet gaan doen. Je zult zien dat alleen het er over hebben al veel verschil maakt en je oplossingen laat zien, die je nu niet eens ziet en waar je geen idee van hebt.

'k Hoop binnenkort van je te horen!

Fijne, mooie, zonnige dag!

Muzikale groet, André