Dikke crisis in de kringen van het spirituele verdienmodel

Dat de hele wereld van coaches, goeroes, leraren die spiritualiteit tot een verdienmodel hebben gemaakt als een kaartenhuis zou instorten stond al vast. Dat ze zelf ook zo hun best doen het proces te versnellen, is opmerkelijk.

Zo zijn de godfather van de persoonlijke ontwikkeling en zijn 20 jaar jongere (ex?)vrouw, voormalig goddess, verwikkeld in een heuse fittie hier op de socials. Inzet is de dochter die zich er zelf ook mee bemoeit. Genant en kinderlijk gedrag, waarbij de volgers nu een keus moeten maken wie zij de meeste hartjes geven of voor beide evenveel kiezen.????

De godfather zit midden in een aantal mislukte projecten. Eéntje in de rimboe. En eentje met een boek uit de 7e dimensie dat geen sparkle maar meer gespartel dreigt te gaan worden. De goddess doet niet veel meer dan iedere dag achter haar huis in een koud stroompje duiken, een beetje rondfietsen en paraderen met haar veel te magere lichaam.

De block die ik kreeg toen ik haar oprecht vroeg of deze openbare ruzie wel zo goed is voor haar dochter, waarom dit niet 1:1 kan worden uitgepraat en of er wellicht marketingtechnische redenen zijn waarom ze wel de achternaam van haar (ex?)man aanhoudt, is typerend.

Een ander goed voorbeeld is de niet te missen zelfzucht van een transformatiegoeroe die iedere dag bruiner en met nog meer gebleekte tanden op sociale media verschijnt. Toen ik hem de vraag stelde waarom een boek over een religieuze beweging die zelf alles behalve materiële rijkdom nastreefde, deel uitmaakt van zijn verdienmodel, stuurde hij mij een PM of ik wilde stoppen met mijn 'onaardigheden'. Uiteraard heb ik dat gerespecteerd. Ik ben de beroerdste niet.

Dit is de laatste keer dat ik hier aandacht aan besteed. Mijn taak was het te ontmaskeren. Maar als men zelf zo z'n best doet de sokkel onder het opgeblazen beeld weg te trekken, hoef ik niets meer te doen. De tijd van het spirituele verdienmodel is voorgoed voorbij en dat is goed nieuws. Goed nieuws voor de zuiver oprechte hulpverleners die klaar staan écht een stuk met iemand mee te wandelen. Zonder winstbejag, maar als authentieke zelf en medemens met genegenheid voor de ander.

Fijn weekend!