Excellent Muziekles Geven is vaak niet wat het lijkt

Excellent Muziekles Geven is vaak niet wat het lijkt! En heeft met heel andere zaken te maken dan je denkt.

Er bestaan nogal wat misverstanden over Excellent Muziekles Geven. Veel dingen waarvan je zou verwachten dat ze een rol spelen, doen dat niet. In dit blog worden 3 verkeerde aannames toegelicht.

#1 Een muziekopleiding is een garantie voor Excellent Muziekles Geven
Helaas is dit niet het geval. Ik zeg ‘helaas’ omdat dit eigenlijk wel zo zou moeten zijn. Mensen die een aantal jaren van hun leven hebben geïnvesteerd in een studie zouden volledig en goed toegerust de arena van het muzieklesvak moeten kunnen betreden. Dit is echter niet zo. Afgestudeerden hebben natuurlijk veel geleerd en hebben een goed netwerk opgebouwd. Vol goede moed gaan ze aan de slag, maar komen er vervolgens achter dat een lespraktijk opzetten vele malen lastiger is dan gedacht en veel meer omhelst dan wat ze ooit hadden gedacht en verwacht. De kennis opgedaan in de ongetwijfeld zinvolle opleiding, blijkt ontoereikend voor het opzetten en doorvoeren van Excellent Muziekles Geven.

#2 Een diploma is een garantie voor Excellent Muziekles Geven 
De term ‘muziekleraar’ of ‘muziekdocent’ is in Nederland niet beschermd. Iedereen kan zich dan ook zo noemen en voor zichzelf beginnen. En.. dat doen dan ook velen. Veel amateur-muzikanten geven les als bijbaan of zwart. Gewoon om wat bij te verdienen of voor de leut. Jij en ik weten wel dat er wel degelijk verschil is tussen een amateur-muziekdocent of een professional.
Gechargeerd, maar met een grote kern van waarheid is het feit dat jammer genoeg een hobbyïst of de ouders van het kind dat wil leren spelen vaak het verschil niet weten.
Voor hen is het gewoon ‘muziekles’. En een instrument leren spelen is overal en bij iedereen gelijk. Bovendien is Piet op de hoek tevreden met een doos Merci net voor de vakantie en moeten ze voor jou betalen. Het prachtige en verdiende diploma dat trots aan de muur van je lesstudio hangt, doet er voor hen niet toe. Jammer, maar wel waar, helaas.

#3 Zelf goed kunnen spelen is een garantie voor Excellent Muziekles Geven
Ook dit is niet het geval. Uitvoeren en doceren zijn volledig verschillende grootheden waar verschillende skills en vaardigheden voor nodig zijn. Lees verder in dit blog: ‘De parallel tussen lesgevende muzikanten en Marco van Basten’

Missie
Na een mooie reguliere carrière als docent en later ook manager, besloot ik in 2008 dat mijn andere grote passie de gitaar ook een rol moest spelen in mijn dagelijkse bezigheden.
Ik bsloot voor mezelf te beginnen als gitaarleraar, gitaarcoach en gitarist. Alle vaardigheden van 20 jaar lesgeven, het managen van een organisatie en het coachen van mensen kwamen daarbij zeer goed van pas. Eigenlijk liep het één naadloos over in het ander. Het was één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. De vrijheid die het gaf, was en is heerlijk. Brengt natuurlijk aan de andere kant een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Tot eind 2017 runde ik een zeer succesvolle gitaarlespraktijk. Toch vond ik het tijd de nodige veranderingen door te voeren. Daarvoor legde stopte ik mijn onderneming en nam 5 maanden de tijd voor het opzetten van een volledig veranderde praktijk en business. In juni 2018 ben ik weer gestart. 

Daarnaast ben ik op een missie om waarde toe te voegen aan nieuwe en ook zittende collega’s. Wat de doorslag gaf voor deze keuze, is het feit dat ik gaandeweg het voeren van mijn onderneming erachter kwam dat met Excellent Muziekles Geven voor velen niet zo vanzelfsprekend is. Veel muziekdocenten halen geen voldoening en ook (veel) te weinig omzet uit hun werk. Het enthousiasme en de drive die ze ervaarden toen ze net begonnen is min of meer of soms zelfs volledig verdwenen. Langzaamaan wordt het aantal leerlingen en daarmee uiteindelijk ook de financiën minder.

Mijn missie met Excellent Muziekles Geven Programma is dan ook aanstaande en zittende muziekleraren te coachen naar Excellent Muziekles Geven en natuurlijk ook meer omzet bij het uitoefenen van deze prachtige passie, muziekles geven!
Interesse?! Meer Info?! Iets voor jou?! Begin met een gratis en geheel vrijbijvend gesprek van 60 minuten aan te vragen via mail of app om te zien of we een match hebben en te bekijken of het programma jou leidt naar de volgende stappen in het ontwikkelen van je lespraktijk.

André Winkelhorst - 2018