Waarom je geen commentaar op mijn berichten op de socials kon geven

Het was de meest gestelde vraag via PM: 'Waarom kan ik geen commentaar geven op je bijdrages André?' Met allerlei emoties gepaard. Van vriendelijk verzoek tot antwoord tot geslijm en zelfs boosheid van zij die menen recht te hebben te bepalen hoe ik mijn berichten de wereld in stuur. Om hen moet ik uiteraard het meest lachen. 

Het meest voor hand liggende antwoord is: 'Omdat het kan' LinkedIn biedt de mogelijkheid commentaar uit te zetten.

De achterliggende reden gaat wat dieper. Toen ik vanaf april 2020 mijn mening te berde bracht ten aanzien van de Corona-farce, stonden de lijnen nog wagenwijd open en dus waren de rapen gaar. Van de eerste steunbetuigingen tot frustratie, kwaadheid en de -steeds mislukte!- poging mijn schaamte en schuldgevoel op te wekken. Uiteraard ging het enkel om de eigen angst die weg gebasht moest worden naar de ander.

Geen probleem dacht ik in het begin. Iedereen mag zijn/haar zegje doen. Totdat ik begon te begrijpen dat mijn tijdlijn steeds de bron van onrust was en de filters en algoritmes van LinkedIn mij begonnen op te merken. Tot zo'n 5x toe werd mijn gehele account verwijderd en kon ik helemaal opnieuw beginnen met connecten en netwerken. Ook dat vond ik op zich niet erg. Actie is reactie en hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

Wat mij wel steeds meer begon te irriteren was dat het steeds zij die hun nek uitstaken waren die geband werden. Als je in die tijd je ongebreidelde mening gaf werd je kop er zo'n beetje afgehakt. En daar moest een eind aan komen. Mijn motto vanaf dat moment: 'Als jij iets vindt van wat ik schrijf dan zeg je dat maar op je eigen tijdlijn en niet op die van mij' Immers biedt LinkedIn ook de mogelijkheid van delen met eigen inbreng!

Dat had een enorm prettige uitwerking! Ik hoefde niet meer op mijn tijdlijn die eeuwige discussies aan en veel belangrijker: 'De ander moest nu zelf zijn/haar nek uitsteken, als men iets te melden had of iets van mijn berichten vond'

Vanaf dat moment ben ik niet meer geband. De filters en algoritmes laten mij met rust. Bovendien een win-win-situatie voor zij die mij volgen en mijzelf. Als ik iets vind zeg ik dat. Als jij daar iets van vindt deel je mijn bijdrage met jouw mening. Vervolgens ga je de discussie aan op jouw tijdlijn en niet op die van mij.

Ben je dit met me eens? Like en/of deel gerust! 
Ben je dit níet met me eens? Lach weg en/of deel gerust! 

Goed weekend! 

(c) Bron afbeelding/screenshot/beeldcitaat: LinkedIn