Waarom stelt de NOS zoveel vragen?

Het wordt vaak tegen me gezegd. André, je bent te overtuigd bij het doen van uitspraken. Ook hier op LinkedIn. Het klopt. Wanneer ik iets zeg dan meen ik dat en sta er 100% achter. Het betekent in het geheel niet dat ik niet open sta voor andere argumenten. Integendeel. Juist leuk als we het niet eens zijn. Laat maar komen. Vooreerst laat ik echter mijn startpunt graag open en bloot zien en verwacht dat ook van de ander.

In nogal wat bubbels is zoiets not done. Daar behoor je niet meteen en direct te zeggen wat je vindt. Daar behoor je vragen te stellen. En dan bedoel ik geen zuivere vragen die een oprechte belangstelling en interesse in de ander aantonen, zoals in mijn podcasts. Nee, het type vragen zoals je NOS-website hieronder doet. Vragen stellen om je eigen punt duidelijk te maken.

Vragen stellen om te laten dat je wel héél goed bezig bent en ver boven het gepeupel staat dat blunt zegt wat men vindt. Vragen stellen om te laten zien hoe goed je wel niet bent dat je het antwoord zogenaamd 'in het midden' laat.

Laat je niks wijs maken en laat me niet lachen, Het is overschatting van zichzelf en onderschatting van de lezer. Dus zal ik even luid en duidelijk zeggen wat werkelijk wordt bedoeld:

De NOS vindt te weinig klimaatactie een schending van de mensenrechten. Punt. Zég dat dan!

Ben benieuwd wat jij er van vindt, maar ik houd niet van gedraai om de hete brei. Vaak gepaard met wat zalvende toon en vraagstellerij om het eigen gelijk wat subtieler proberen te verpakken. Zeg gewoon recht in mijn gezicht wat je vindt, en wat je wilt. Dat kan prima op een respectvolle en vriendelijke manier, maar wel duidelijk en zonder verdere opsmuk. Net zoals de titel van mijn nieuwe podcast: Onomwonden.

Het zal niet verbazen dat ik hoewel ik niks heb met politiek, het plan aan de formatietafel de NPO flink te beknotten en er minder van ons aller belastinggeld naar toe te sluizen, van harte toejuich.

De oplettende lezer heeft misschien opgemerkt dat ik zelf ook een vraag stel in de titel. De huiskamervraag is nu: Is dit een echte vraag vanuit oprechte interesse naar het antwoord of is het een verpakte manier mijn statement kracht bij te zetten? Deze laatste zin is trouwens ook weer een vraag. Jij mag 't zeggen.

Fijne dag!

(c) Bron afbeelding/screenshot/beeldcitaat: Nos.nl